Čokoládová bábovka
ID 213 / Pridané 25.10.2019 19:48
Postup prípravy
Ingrediencie |
Horká čokoláda |
140 g |
Instantná káva |
25 g |
Kakao |
30 g |
Bourbon |
220 ml |
Voda |
230 ml |
Maslo |
230 g |
Cukor kryštál |
300 g |
Soľ |
1 kávová lyžička |
Vajcia |
3 ks |
Polohrubá múka |
260 g |
Kypriaci prášok |
1 kávová lyžička |
Hrušky |
400 g |
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, kávu a kakao v bourbone s vodou a rozmiešame dohladka.
Zmäknuté maslo nakrájané na kocky vyšľaháme s cukrom do peny.
Prisypeme soľ, a po jednom zašľaháme vajíčka.
Do pripravenej maslovej peny za stáleho šlahania striedavo pridávame rozpustenú čokoládu a preosiatu múku s práškom do pečiva.
Do vymieseného cesta, ručne zapracujeme nakrájané hrušky.
Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri 170stupňoch približne 1hodinu.
p.s. keďže som nemala bourbone (iba 5ml), ostatný som nahradila vodou a pridala ešte zostatok z 200g čokolády ktorú som použila.
Bábovka mala iba jemný nádych alkoholu a myslím si, že ak by som dala podla receptu bolo by to vela.
Taktiež som nahradila polohrubú múku, polovicou hladkej + polovicou hrubej.
Bábovku som piekla 1hod. a 15min. nakoľko po hodine, sa ešte cesto lepilo na špajlu.
Ak máte radi sladké, môžete bábovku ešte poliaľ čokoládou ako to bolo v originál recepte (kuchynalidl) - 100ml šlahačkovej smotany + 100ml horkej čokolády, rozpustiť nad parou.
Bábovka je hutnejšia, syn ju prirovnal ku koláčiku láva. Je v celku sýta, čiže vydrží dlhšie ako jeden deň :-)