Čokoládová bábovka

ID 213 / Pridané 25.10.2019 19:48
15
Počet porcí
60 minút
Doba prípravy
Ľahká
Náročnosť
Postup prípravy
Ingrediencie
Horká čokoláda 140 g
Instantná káva 25 g
Kakao 30 g
Bourbon 220 ml
Voda 230 ml
Maslo 230 g
Cukor kryštál 300 g
Soľ 1 kávová lyžička
Vajcia 3 ks
Polohrubá múka 260 g
Kypriaci prášok 1 kávová lyžička
Hrušky 400 g
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, kávu a kakao v bourbone s vodou a rozmiešame dohladka.
Zmäknuté maslo nakrájané na kocky vyšľaháme s cukrom do peny.
Prisypeme soľ, a po jednom zašľaháme vajíčka.

Do pripravenej maslovej peny za stáleho šlahania striedavo pridávame rozpustenú čokoládu a preosiatu múku s práškom do pečiva.

Do vymieseného cesta, ručne zapracujeme nakrájané hrušky.

Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri 170stupňoch približne 1hodinu.


p.s. keďže som nemala bourbone (iba 5ml), ostatný som nahradila vodou a pridala ešte zostatok z 200g čokolády ktorú som použila.
Bábovka mala iba jemný nádych alkoholu a myslím si, že ak by som dala podla receptu bolo by to vela.
Taktiež som nahradila polohrubú múku, polovicou hladkej + polovicou hrubej.

Bábovku som piekla 1hod. a 15min. nakoľko po hodine, sa ešte cesto lepilo na špajlu.

Ak máte radi sladké, môžete bábovku ešte poliaľ čokoládou ako to bolo v originál recepte (kuchynalidl) - 100ml šlahačkovej smotany + 100ml horkej čokolády, rozpustiť nad parou.

Bábovka je hutnejšia, syn ju prirovnal ku koláčiku láva. Je v celku sýta, čiže vydrží dlhšie ako jeden deň :-)