Parená knedľa
ID 224 / Pridané 27.08.2020 12:29
Postup prípravy
Ingrediencie |
Polohrubá múka |
500 g |
Mlieko |
125 ml |
Voda |
125 ml |
Soľ |
1 kávová lyžička |
Vajcia |
1 ks |
Olej |
2 lyžica |
Droždie |
1 ks |
Cukor kryštál |
1 kávová lyžička |
Mlieko a vodu si spolu zmiešame.
Múku si preosejeme a pridáme do nej soľ.
Pripravíme si kvások:
V miske zmiešame teplé mlieko s vodou a do neho rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a 3-4lyžice múky. Vidličkou rozmiešame a necháme kysnúť cca 30minút.
keď je kvások vykysnutý, zmiešame ho s ostatnou múkou, mliekom+vodou, vajíčkom, a olejom. Vypracujeme cesto, poprášime múkou a zakryjeme utierkou.
Necháme podkysnúť 30-40min.
Keď je cesto vykysnuté, na pomúčenej doske vytvarujeme knedle.
Keďže ja nemám oválny parák, urobila som si 4x bochníček. Uložila som na pečiaci papier, aby sa mi knedle neprilepili.
Necháme podkysnúť cca 10min. a dávame pariť.
( v receptoch býva 20minúť, no keďže mám viac kusov, tá čo ide posledná kysne tak-či tak ovedla dlhšie)
Do hrnca dáme zovrieť vodu. a na parák dáme pariť knedlu 15-20minút (záleží od velkosti, bochníček stačí aj 15min). Počas parenia hrniec Neotvárame!!
Po naparení popicháme knedlu špáratkom a natrieme olejom.