Parená knedľa

ID 224 / Pridané 27.08.2020 12:29
10
Počet porcí
60 minút
Doba prípravy
Ľahká
Náročnosť
Postup prípravy
Ingrediencie
Polohrubá múka 500 g
Mlieko 125 ml
Voda 125 ml
Soľ 1 kávová lyžička
Vajcia 1 ks
Olej 2 lyžica
Droždie 1 ks
Cukor kryštál 1 kávová lyžička
Mlieko a vodu si spolu zmiešame.
Múku si preosejeme a pridáme do nej soľ.

Pripravíme si kvások:
V miske zmiešame teplé mlieko s vodou a do neho rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a 3-4lyžice múky. Vidličkou rozmiešame a necháme kysnúť cca 30minút.

keď je kvások vykysnutý, zmiešame ho s ostatnou múkou, mliekom+vodou, vajíčkom, a olejom. Vypracujeme cesto, poprášime múkou a zakryjeme utierkou.
Necháme podkysnúť 30-40min.

Keď je cesto vykysnuté, na pomúčenej doske vytvarujeme knedle.
Keďže ja nemám oválny parák, urobila som si 4x bochníček. Uložila som na pečiaci papier, aby sa mi knedle neprilepili.
Necháme podkysnúť cca 10min. a dávame pariť.
( v receptoch býva 20minúť, no keďže mám viac kusov, tá čo ide posledná kysne tak-či tak ovedla dlhšie)

Do hrnca dáme zovrieť vodu. a na parák dáme pariť knedlu 15-20minút (záleží od velkosti, bochníček stačí aj 15min). Počas parenia hrniec Neotvárame!!
Po naparení popicháme knedlu špáratkom a natrieme olejom.