Nemáte zapnutý JavaScript alebo ho Váš prehliadač nepodporuje. Zapnutý javascript je potrebný na správne fungovanie portálu babybazar.sk.

Ak Váš prehliadač nepodporuje JavaScript použite prosím iný (Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer).

Batoľa 1 až 3 roky - Pár otázok pre skúsené mamky.

Pár otázok pre skúsené mamky.

od martinar77 » Ned Jan 25, 2009 1:00 am

Ahojte, dobrý deň ....Chcela by som sa poradiť s Vami, skúsenejšími mamkami, lebo neviem či ja robím niečo zlé, alebo na pár vecí idem priskoro. Možno tu už také témy boli, ale nenašla som.....Viete mi poradiť, ako a kedy začať s nočníkom? My máme doma 15mes.slečnu, no ona na nočníku iba sedí a nerobí nič z toho čo sa tam robiť má. Pýtam sa Vás preto, lebo v mojom okolí sa názory líšia a je to také 1:1.......Tiež by som sa chcela opýtať nato, ako a kedy ste začali piť s pohára? Ja keď jej dávam piť s pohára, tak sa pochopiteľne oblejeme a ona to odmieta, lebo si v pohári chce máčať ruky. Neviem jej vysvetliť, že sa to nerobí.....Inak je veľmi chápavá, niekedy prekvapí aj mňa samotnú, najmä s jej pozorovacím talentom, ale pre toto sa nevieme pohnúť z miesta. A ešte jedna otázka na záver, kedy ste začali dávať Vašim ratolestiam príbor do ruky, nech papajú samé?.................Vopred Ďakujem :wink:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od dannii » Ned Jan 25, 2009 11:20 am

ahoj Martinka ,neviem,ci ti troska poraim,ale skusim.ked ma tvoja dceka 15mesiacov,kludne jej mozes dat do ruky lyzicku,zacni so zemiakovym pyre alebo niecim takym,co sa zbyocne nevylieva,tak isto aj s vidlickou,nejake masko na napichovanie,zelennku,moja mala sa sama krmi asi od 14mesiacov a je to ok-ak sa da,kup i taky plastovy podbradnik,co ma dno,ked jej nieco spadne tak do toho.Co sa tyka poharika s vodou,tak moja mala zacala neskoro ,okolo 20mesiacov,pokial to odmieta,tak ju nechaj tak,ona ma este cas a pri plienkach ti asi neporadim,ja som to skusala od 15,ale ziaden efekt,len som ju furt strazila a nervacila.tak som sa na to vykaslala a on sama zacala az ked mala 25mesiacov,kazdy,ze je velka a ja som na vsetkych kaslala,kazde dieta je individualne,moja prva mala 1,5roka a bola aj bez nocnych a tato ma este na noc furt plienku,ak sa ti podari,este ju nechaj a skus to na jar alebo v lete,ma cas,nikam sa nponahlaj,este je malicka :wink: :wink:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od Andy80 » Ned Jan 25, 2009 11:29 am

Ahoj. Tak neviem, či Ti pomôžem, ale moja skúsenosť je taká, že dieťa samo vie, kedy je na čo pripravené. Môj malý nočník používal len na hranie, nesadal naň. Tak som ho začala dávať na záchod. A tam si urobil svoje :D . Potom sa už sám pýtal ale len na záchod. Dodnes na nočníku nesedí! Vtedy mal 2 rôčky. A inač, vraj sa ľahšie odúča od plienok v lete. Teraz máme 31 mesiacov, papá s lyžičkou i vidličkou /čosi mu aj spadne/, ale fľašku stále potrebuje. Cez deň aj vypije z pohárika, ale mliečko chce len z fľašky :oops: Podľa mňa nič netreba unáhliť i keď i ja mám známe, ktoré sršia dobrými radami. :? Veď každý zdravý človek sa raz odnaučil od plenok, od fľašky a naučil narábať s príborom. Tak to aj tí naši dokážu, nie? Aj sa dočkáme. :D
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od alex » Ned Jan 25, 2009 12:32 pm

Ja som si tiež plánovala, že malý bude mať v lete už cez 2r. a že sa budeme učiť od plienok...ibaže, skôr to záleží od dieťaťa ako odo mňa :lol:
Malý sa mi odučil od plienok v podstate cez zimu, a mal niečo cez 2,5r. A hlavné je, že som sa ho nemusela pýtať 30x za deň či ide cikať :) po týždni už spával na obed bez plienky a rýchlo na to, mával aj v noci plienku suchú...dieťa si to samo uvedomí, netreba naňho tlačiť, musíš lebo lebo lebo
Z pohárika ani neviem kedy začal piť, ale napr mlieko pijával z flaše donedávna...asi pred mesiacom sme mu flašu zrušili a pije už iba z pohára.
Príbor, teda skôr vidličku mu dávam asi od 1,5-2r? ani sama neviem a to len na párky, alebo cestovinu...
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od bubufo » Ned Jan 25, 2009 8:32 pm

presne tak netreba nic silit.moje deti sa tiez na serblik naucili ked uz mali obaja dva roky pomaly. dievka skor u chlapcov je to neskor su lenivsi :D
decka same vedia kedy potrebuju, to ze ju davas na serblik sediet a neprotestuje je len vyhoda kludne to rob dalej.
chlapec dlho nie,a jedneho dna prisiel ku mne ze mami ja som cikal
a zaviedol ma ku serbliku od vtedy tak chodi stale
pitie s poharika, no skus jej dat ten poharik s tym sosacikom,alebo skus slamku.
krmenie ja nekomentujem, lebo u nas to je vsade stale a za chvilu mami krm ma :D :roll:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od erina1 » Pon Feb 02, 2009 1:51 pm

ahoj, my mame 17mes. na nocnik chodila uz ako 11mes. zrazu ju to vsak prestalo bavit a dva mesiace nic, nedavam ju na silu, terza sa raz za cas vypyta, pred par dnami sa prvykrat aj vykakala, dnes po dlhom case ked videla ist mna, chcela aj ona a vycikala sa, ja to nesilim, povedala som si do roka a pol pockam, potom zacnem castesjie a pravidelne, vzdy pred a po spanku atd.. tak som to robila aj so starsou a hlavne, ak sa jej tam nepaci, nenutit, ved si zober ze v rakusku chodia este 3 rocne vsade s plienkou, my sme ovela vpred co sa tyka vychovy deti, sme proste sikovnejsie a dokladnejsie :) ale ked budes moc tlacit, bude ti pri tom plakat, pockaj kym bude teplejise, kup jej par nohaviciek, treba sa pripravit na neustale prezliekanie a pranie, ale to k tomu patri a bude sa jej to pacit, aj vonku ked budete polievat travicku :)
z pohara pije sama okolo roka, samozrjeme aj sa obcas obleje, aj lyzicou papa sama, nasa je totizto velmi samostatna, ale to neznamena, ze tvoja je o nieco pozadu, to nevadi, bude sa jej to pacit neskor, ona to pochopi, skus jej dat pit so slamkou, ale najskor musis krabicku zatlacit, hned nezacne sama tahat, musis jej prvykrat pomoct :)
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od janafalbova » Uto Feb 03, 2009 5:16 pm

Ahoj,my máme syna,teraz mal akurát tri rôčky.Čo sa týka chodenia bez plienok,my sme sa poprvýkrát pokúšali chodiť na nočník keď mal 1,5 roka,v lete.Aj si sadol,ale nič neurobil.Potom,akokeby uťalo,začal nočník odmietať.Tak som ho do toho nenútila.Každé dieťa inak dozrieva a ono samo vie,kedy to príde.Tak sme to začali skúšať zase o rok,v lete,to mal 2,5roka.Tiež poznám mamičky,ktoré učia deti od prvého sedenia chodiť na nočník,ale myslím si,že to je len "nabiflované",že dieťa ešte nieje nato vyzreté.Samozrejme,sú aj výnimky.Tiež som mala z toho "obavy",že je už dosť starý na to,aby nemal plienky.Veľa mamičiek,aj oteckov,mi povedali,že nemám dieťa do ničoho nútiť,že to príde zo dňa na deň.A aj prišlo.Nočník mal len krátko,a hneď začal chodiť na wc.A krásne sa mi pýtal,že chce cikať.S kakaním sme mali na začiatku malý problém,keď "to" naňho prišlo,schoval sa do izby kde bol sám,nastalo ticho,to už som vedela,že kaká.Ale do gatí.Trvalo to krátko,a aj to ho prešlo,naučil sa.A teraz,keď ide na záchod,normálne ma pošle preč a zavrie si dvere.Takže chce to len trpezlivosť,a všetko má svoj čas.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od sontre07 » Uto Feb 03, 2009 5:46 pm

ahoj, tiež sa pripojím do tejto debaty...
takisto mám 15 mesačnú dcérku a u nás to funguje s nočníkom tak, že ju dávam po zobudení a sem-tam v priebehu dňa. ked sa zobudí, vypije mliečko a potom ju posadím na nočník, dám jej "poruke" knižočky alebo iné hračky a ona sa popri hre vyciká aj vykaká (ráno pravidelne). potom jej na povzbudenie tlieskame, že čo robila do nočníka, ona sa z toho teší. takisto keď sa zobudí poobede, vždy má suchú plienku, tak šup na nočník.... niekedy si ho sama donesie z kúpeľne, ale sadnúť si nechce, tak ju nenútim, ale po zobudení je to vždy, to ani neprotestuje (zatiaľ).
čo sa týka papania príborom, zatiaľ ju kŕmim ja a keď máme napr. rizoto, tak jej napichnem mäsko, dám vidličku do ruky a ona si dá do pusy, sama niekedy papá chlebík na raňajky, keď sa jej chce, no musím dávať pozor, lebo ona si dá sama veľa do pusy.
a pohárik? u nás zatiaľ nehrozí.... tie kúzelné nekvapkajúce hrnčeky odmieta úplne, z klasického pohára len keď jej dáme my, tak som skúsila ten vrchnáčik z Lucky a to malo úspech, potom som objavila Rajec, ten najmenší, je to asi 2dcl fľaša, šikovná do detskej ruky, nekvapká to, takže to vyhovuje aj mne aj jej a z toho pije cez deň, no a mliečko ráno/večer a v noci čajík z dojčenskej fľašky....
ináč, ja ju absolútne neporovnávam s ostatnými detičkami, každé má svoj čas, zo začiatku som to robila, lebo ona sa začala neskoro pretáčať a potom urobila za pár mesiacov taký skok, že v roku už bola aj popredu v niektorých veciach, tak som si povedala, že to dieťa vie kedy má na čo správny čas..... :wink:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od martinar77 » Uto Feb 03, 2009 6:06 pm

Ďakujem Vám za Vaše príspeky, rady........Medzi časom máme za sebou prvý úspech na nočníku. Ojedinelý jav, ale dúfam, že sa čoskoro bude opakovať.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od misenka » Uto Feb 03, 2009 7:50 pm

Ahoj Martinka.Dcérka mala teraz 2 roky.Donedávna bol pre nás nočník postrach,nikdy nič v ňom neurobila a tak som si hovorila,že to nechám na leto :( Najviac ma na tom štvalo kolko má rozumu a nevie na čo je nočník.každý mi vravel,že príde jej čas.No keď švagrinin malý začal chodiť do škôlky a ako vyše trojročný sa posral a nosil plienky a švagrinka tiež len opakovala,že príde jeho čas,tak to som si povedala,že nebudem čakať na nejaký čas.Skrátka som malej Miške dala gaťky a vysvetlila som jej,že nemá plienku a gaťky nesmie ocikať.Nebudem písať,že to hneď fungovalo,samozrejme sme sušili a prali gaťky s pančuškami,ale zo dňa na deň to nebolo tak často.Asi za dva týždňe pri štedrovečernej večery bola malá už suverejne bez plienky.teraz nás už začal baviť záchod :lol: takže určite to chce vela trpezlivosti.Čo sa týka pohárika tiež som si myslela,že s flaškou pôjdeme aj do škôlky,ale máme o 7 mesiacov staršieho bratranca a ten z flaše nevie piť,keďže mal rázštep a ona sa opičí po ňom.Zo začiatku musela mať podbradník a utierala som čo sa dalo,všade sme sa lepili,ale chce to tiež čas.A príbor?Už asi od roka sme papávali s dvomi lyžičkami a Miška je taká,že chce všetko robiť sama a ja ju nechám.Ona keď ide papať sama jogurt si namiesto lyžičky berie vidličku,ako ide ma šlak trafiť,ale prežijem.Inak polievku už pekne papá sama,niekedy sú aj ruky :lol: ,ale určite sa naučí.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od Kaciato » Štv Feb 05, 2009 9:24 pm

Ahoj moja dcerka ma osem mesiacov a davam ju na nocnik odvtedy, ako vie sedkat. Odsledovala som si, kedy kaka a vzdy po zobudeni ju tam posadim. Deticky vraj po zobudeni cikaju - u nas to plati a preto cikava do serblika. Kakala vzdy rano tak kazde rano kaka do serblika. Tesi sa nan a ked ho vidi tak az vyska od radosti potom ju samozrejme pochvalim. Dufam, ze sa z toho bude aj nadalej tak radovat :D Tiez uz som ju nechavala pit z toho poharika s nasadkou - neviem ci vies, co myslim nieje tam cumlik ale taky umely cucacik. Z toho tiez pije rada a pomaly sa priblizuje k obycajnemu poharu :) Tak smelo do novych veci :D :D
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

od petronelanj » Str Feb 25, 2009 11:26 pm

Ahoj Matka :)
nas Simonko ma 2roky a 3mesiace, ked mal 18mes. sam sa rozhodol ze nechce plienocku, tak som mu ju nedala, a taktiez odmietal si ju dat aj vecer, no riskla som to a vydrzal cely mesiac, potom neviem co sa udialo ale zmyslel si ze chce plienocku, tak ho to drzalo asi 2-3 mesiace, a potom znovu az dodnes pekne chodime na zachod aj nocnik, bez nehod... Ja si myslim ze oni sami vedia kedy su pripravene odhodlat sa urobit dalsi krok, 15.mesiacou je podla mna este trosku skoro, pockaj do leto... ale zalezi od malickej , ak ma zaujem tak ju nechaj bez plienocky, ale nasilu by som to nerobila...
a z pohariku pijeme uz dlho , takze si nepametam presne ale myslim ze tiez okolo toho 18mesiaca sme zacali, Mame to jednoduchsie pretoze Simik je kojeny, snazime sa prestat , nedari sa :? a cumlik ani flasku nikdy nechcel dudkat, ani dnes ,zo zaciatku sme pouzivali take nuby pohariky so silikonovym sosacikom na cajik , momentalne pouzivame len pohariky...
a k papaniu od tych 2 rockou papa polievku sam a obcas aj s mojou pomocou, a mame podbradnik s takym lievikom , je super mozem odporucit!!! neverila som kym som nevyskusala maju ho v Ikei za super cenu! :) Tak asi tolko , dufam ze ti nejake info pomoze a aj ostatnym...
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty

Vymazať všetky cookies fóra
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Zatvoriť