ahoj, tiež sa pripojím do tejto debaty...
takisto mám 15 mesačnú dcérku a u nás to funguje s nočníkom tak, že ju dávam po zobudení a sem-tam v priebehu dňa. ked sa zobudí, vypije mliečko a potom ju posadím na nočník, dám jej "poruke" knižočky alebo iné hračky a ona sa popri hre vyciká aj vykaká (ráno pravidelne). potom jej na povzbudenie tlieskame, že čo robila do nočníka, ona sa z toho teší. takisto keď sa zobudí poobede, vždy má suchú plienku, tak šup na nočník.... niekedy si ho sama donesie z kúpeľne, ale sadnúť si nechce, tak ju nenútim, ale po zobudení je to vždy, to ani neprotestuje (zatiaľ).
čo sa týka papania príborom, zatiaľ ju kŕmim ja a keď máme napr. rizoto, tak jej napichnem mäsko, dám vidličku do ruky a ona si dá do pusy, sama niekedy papá chlebík na raňajky, keď sa jej chce, no musím dávať pozor, lebo ona si dá sama veľa do pusy.
a pohárik? u nás zatiaľ nehrozí.... tie kúzelné nekvapkajúce hrnčeky odmieta úplne, z klasického pohára len keď jej dáme my, tak som skúsila ten vrchnáčik z Lucky a to malo úspech, potom som objavila Rajec, ten najmenší, je to asi 2dcl fľaša, šikovná do detskej ruky, nekvapká to, takže to vyhovuje aj mne aj jej a z toho pije cez deň, no a mliečko ráno/večer a v noci čajík z dojčenskej fľašky....
ináč, ja ju absolútne neporovnávam s ostatnými detičkami, každé má svoj čas, zo začiatku som to robila, lebo ona sa začala neskoro pretáčať a potom urobila za pár mesiacov taký skok, že v roku už bola aj popredu v niektorých veciach, tak som si povedala, že to dieťa vie kedy má na čo správny čas.....