Nemáte zapnutý JavaScript alebo ho Váš prehliadač nepodporuje. Zapnutý javascript je potrebný na správne fungovanie portálu babybazar.sk.

Ak Váš prehliadač nepodporuje JavaScript použite prosím iný (Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer).

Lekári a zdravie - Zmeny u lekára

Zmeny u lekára

od melindi » Sob Feb 14, 2015 9:05 am

Počuli ste sa aké zmeny nás čakajú? Rušia sa objednanie na vyšetrenie na presný termín.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od sandras » Sob Feb 14, 2015 9:12 am

nie je to tak úplne pravda ... lekár môže nadalej na termín objednávať, a tí, ktorí sú rozumní to aj robia tak, že sa vlastne nečaká. Ale nebude sa za to platiť a nemalo by sa stavať, že sedíš od rána v čakárni a príde niekto a jednoducho ťa predbehne za 10 eur...
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2143
Registrovaný: Pon Apr 21, 2008 12:00 am

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Sob Feb 14, 2015 9:36 am

Mi chodíme dcérkou vždy na platený termín. S ňou sa nedá čakať hodiny. Mám jedného lekára, ktorý objedná na termín/nie na platený/,aj u neho musím čakať min na hodinu. Vždy stane niečo. Príde súrny prípad, lekár musím isť do nemocnice, príde známy a musím čakať.
Bezplatne dostaneme:
-prednostné vypísanie receptu,
-vypísanie lekárskeho predpisu alebo poukazu,
-bezplatné návleky či vstup do polikliniky,
-ruší sa objednanie na vyšetrenie,vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu,
-odporučenie na poskytnutie ústavnej starostlivosti alebo špecializovanej ambulantnej starostlivosti,
-potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka.
Za toto si zaplatíme:
Administratívny poplatok sa u lekára zachoval aj naďalej za niektoré potvrdenia. Ide o výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia:
- potvrdenie potrebné na vydanie vodičského preukazu
- potvrdenie na vydanie zbrojného pasu
- potvrdenie o zdravotnom stave
- ostane v platnosti poplatok za lekársku službu pri prvej pomoci
- ostane v platnosti poplatok za dpúravnú zdravotnú službu
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Sob Feb 14, 2015 9:37 am

Kto je najhorší, že za pohotovosť musíme naďalej platiť.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od sandras » Sob Feb 14, 2015 7:38 pm

za pohotovosť je 2€, to zasa nie je nejaká horibilná suma.

Ty chodíš často s dcérkou k lekárom?
Lebo ja som prednostné objednanie nikdy nevyužila, k lekárom chodíme minimálne, fakt len v krajnom prípade a na povinné preventívky. Teraz budeme riešiť strojček na zuby pre deti, ale tu ani nejdem, lebo objednáva o pol roka ... zohnala som si lekárku inde, tam sú rozumnejšie doby objednania.
A tiež mám nervy z toho, že prídem raz za rok k lekárovi, ideme skoro ráno a čakáme aj 2 hodiny, lebo prídu si mamičky na materskej na poradnu s babatkami a berú ich prednostne. Ale ved to maju chodiť vo vyhradených hodinách popoludní a nie pomedzi chorých ... nechápem tie matky! Ved su doma na MD, to sa musia natrepať do čakárne s deckom rano??? A potom príde známy, díler s liekmi, potom fakt akútny prípad (to chapem a rada pustím dopredu)
Keby chodil každý tak, ako my, čakárne sú skoro prázdne. Ale niektorí am chodia s každou hovadinou a potom je taka situácia, aká je... aj liekov sa na Slovensku spotrebuje zbytočne vela.

Objednávam sa ku gynekologovi, na alergo občas a k zubárkam, ale tam za termín neplatím nikdy. Maju v tom systém, objednavaju v rozumnom termíne a aj tak stíhajú brať.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2143
Registrovaný: Pon Apr 21, 2008 12:00 am

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Ned Feb 15, 2015 4:15 pm

Ja chodím dosť často lekárovi. Niekedy týždenne. Minule som neplatila u lekára. Museli sme čakať 1,5 hodinu. Mali sme neplatený termín. Dcérkou sa nedalo vydržať.
Ja chodím k urologovi. Keď neplatím na termín musím tam isť skoro ráno. Okolo 6 hodín som zvykla byť v nemocnice. Niekedy už som bola 10-tá. Zvykla som skončiť okolo jedenástej.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Štv Feb 19, 2015 6:18 pm

BRATISLAVA – Za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Poslanci Národnej rady SR dnes 77 hlasmi schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Ministerstvo zdravotníctva si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého nebudú môcť lekári mať vyčlenené hodiny na prednostné ošetrenie pacientov. Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa neho spôsoboval v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné, ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

Vládny návrh pôvodne počítal s tým, že by kraje cenníky aj schvaľovali. Poslanci sa však priklonili k Blanárovmu návrhu, že lepšie bude posilniť kontrolnú činnosť samosprávnych krajov. Cenníky by lekári zároveň mali zverejňovať na viditeľnom mieste.

"Táto problematika patrí dlhodobo k najproblémovejším témam v rezorte, občania ju vnímajú mimoriadne citlivo a poplatky rôzneho druhu zaťažujú a trápia pacientov. Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Na uvedený problém podľa jeho slov poukazovali aj mnohé pacientske podnety a sťažnosti, ktoré sa týkajú práve neprehľadného systému platieb v ambulanciách.

Problematiku poplatkov u lekárov chcel upraviť aj bývalý šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH), s návrhom zaviesť limit na poplatky u lekára po vzore ochranného limitu na doplatky za lieky však neuspel. Jeho návrh by umožnil pacientom žiadať svoju zdravotnú poisťovňu o úhradu čiastky, ktorá by bola nad stanoveným limitom. Takáto možnosť by sa týkala zdravotne ťažko postihnutých, ako aj poberateľov invalidného a starobného dôchodku.

Zákon počíta s účinnosťou od 1. apríla 2015, ak ho podpíše prezident SR.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Štv Feb 19, 2015 6:20 pm

Dúfam, že prezident to nepodpíš. Mi máme platený termin na 15.5.2015. Som zvedavá ako to bude.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: Zmeny u lekára

od melindi » Ned Mar 08, 2015 2:56 pm

Kiska rozhodol o ďalšom osude kontroverzného zákona: Čo bude s prednostnými vyšetreniami u lekára?
04.03.2015, 16:07 | Možnosť objednať sa na prednostný termín k lekárovi zrušil cez pozmeňujúci návrh poslanec Juraj Blanár (Smer-SD).
Prezident SR Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a navrhol, aby ho poslanci pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Právna norma zaviedla pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napr. možnosť prednostného vyšetrenia u lekára.

"Vrátením zákona nespochybňujem oprávnenosť regulácie úhrad, ktoré poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vyberajú od pacientov, ani v zásade dobrý úmysel zákonodarcu," zdôraznil Kiska. Naopak, hlava štátu by spolu s mnohými pacientmi lepšie pravidlá privítala. Podľa prezidenta by však zmeny mali byť výsledkom komplexnej analýzy vyberania úhrad od pacientov. "Tak, aby bol jasný vplyv na poskytovateľov, pacientov, kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti," povedal.

Za problematické považuje prezident SR dve časti schváleného zákona. Prvou je spôsob regulácie úhrad za zdravotnú starostlivosť, ktorú vo všeobecnosti pokrýva verejné zdravotné poistenie. Počas posudzovania zákona prezidentom sa uskutočnili viaceré stretnutia so zainteresovanými stranami - poisťovňami, zástupcami lekárov, Ministerstvom zdravotníctva SR, ktoré prezentovali diametrálne odlišné názory na výklad tejto časti schváleného zákona. "Úmysel zákonodarcu sa pritom nedá zistiť ani z dôvodovej správy k návrhu zákona," hovorí Kiska s tým, že aj legislatívne pravidlá tvorby zákonov vyžadujú, aby boli zákony zrozumiteľné a aby bolo jasné, čo sa nimi chce dosiahnuť. "To je základný princíp právneho štátu, tak ako ho definuje naša ústava," zdôraznil.

Záujem verejnosti sa podľa prezidenta v prípade schváleného zákona sústredil na druhú časť, ktorou sa ruší doterajšia možnosť vyberania úhrady za prednostné vyšetrenia u lekára. "Objednávanie pacientov na vyšetrenie na konkrétny čas bez ohľadu na ich sociálne postavenie, finančné možnosti, miesto bydliska a druh choroby by malo byť samozrejmosťou," myslí si Kiska. Hovorí, že by to mal byť štandard, ktorý umožní lekárovi manažovať pacienta spôsobom, aký je obvyklý v iných členských krajinách EÚ.

"Schválený zákon tento problém rieši spôsobom, ktorý môže byť v rozpore s výkladom ústavy v náleze Ústavného súdu SR z roku 2003," poukázal prezident. Podľa tohto výkladu je nutné rozlišovať medzi samotným zdravotným výkonom a úkonmi či činnosťami, ktoré síce súvisia so zdravotnou starostlivosťou, ale netvoria jej bezprostrednú súčasť. Hlava štátu sa preto domnieva, že napríklad objednávanie poistenca na vyšetrenie nemalo byť v schválenom zákone zaradené do zdravotného výkonu, ale medzi služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.
"Vrátenie schváleného zákona utvára priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán," dodal Kiska.

Možnosť objednať sa na prednostný termín k lekárovi zrušil cez pozmeňujúci návrh poslanec Juraj Blanár (Smer-SD). Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti totiž podľa neho spôsobuje v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci. "Tak ako je nemysliteľné, aby sa na úradoch platil poplatok za prednostné prijatie na úrade, tak nevidím dôvod, prečo by mali existovať poplatky za prednostné vyšetrenie u lekára, keď si každý platí povinne zdravotné poistenie," skonštatoval pre TASR Anton Martvoň (Smer-SD), ktorý Blanárov návrh podporil.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm


cron
Vymazať všetky cookies fóra
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Zatvoriť