Ešte dodám, že kysnuté cesto sa robí pôvodne z mlieka, no keďže mi zostala po výrobe tvarohu srvátka, chcela som ju využiť.
2
Urobíme si kysnuté cesto:
pripravíme si kvások - do misky si rozrobím kocku droždia (42g), pridám lyžicu cukru, lyžicu múky, štipku soli a hrnček vlažného mlieka. Necháme podkysnúť cca 15min.
Medzitým si do väčšej misy (ja som robila v mise z mixeru) preosejeme múku, pridáme cukor, rozpustené maslo, zvyšnú srvátku (vlažnú) a nakoniec vykysnutý kvások.
Vypracujeme (ručne alebo mixerom), poprášime múkou a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť cca 30min.
Tuna stačí od oka a chuti namiešať ako vám vyhovuje. Kludne môžete urobiť plnky aj viac. Alebo je výborná aj kombinácia s pudingom.
4
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti. Pomúčime dosku na valkanie a vyvalkáme plát. Ten natrieme plnkou a zarolujeme ako roládu. Potom krájame a ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.
Ja ich nemám moc vábne, nakoľko som ich robila prvýkrát, no upečené sú ovela krajšie :-)
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácieZatvoriť