Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame na jemno. Pridáme múku, soľ, vajíčko a vypracujeme cesto.
Slivky umyjeme a vykôstkujeme.
Z cesta si v rukách vyformujeme malú placku, do ktorej zabalíme slivku. Cesto sa lepí tak je dobré si sem-tam pomúčiť prsty. Hotovú gulku ešte obalíme v múke, aby sa nám spolu nezlepili.
Vložíme do vriacej vody, keď vyplávajú na hladinu varíme 10 minút.
---
Robila som gulky aj bez zemiakov. Tento recept je dobrý ak chcete robiť gulky s deťmi, nakoľko sa cesto nelepí ako zemiakove.
2dl mlieka dáme do hrnca spolu so 60g masla. Necháme prejsť varom. Keď začne mlieko s maslom variť, treba stíšiť plyn aby Vám zmes nevykypela.
Vlejeme do múky a osolíme. Necháme vychladnúť. Potom primiešame vajíčko a vypracujeme cesto.
Dokončíme rovnako ako pri prvom recepte.
Gulky podávame s tvarohom, grankom alebo čo máte radi. Nezabudnite na roztopené maslo.
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácieZatvoriť