Nemáte zapnutý JavaScript alebo ho Váš prehliadač nepodporuje. Zapnutý javascript je potrebný na správne fungovanie portálu babybazar.sk.

Ak Váš prehliadač nepodporuje JavaScript použite prosím iný (Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer).

Úrady - zmena priezviska

zmena priezviska

od victoriab » Ned Dec 26, 2010 10:34 pm

milé maminky! oslovujem vás s prosbou o radu. s expartnerom sme sa rozišli, syn má 2,5roka a nosí jeho priezvisko. no s otcom sa nestretáva, vlastne je pre neho cudzí človek, a preto by som chcela, aby mal syn moje priezvisko. s ex sme nikdy zosobášení neboli. rada by som bola, aby mal syn pocit, že sme rodina, pretože tie náročné rozhovory ohľadom toho, prečo sa maminka volá inak ma fakt strašia. syn je šikovný, preto by som ho čo najskôr rada učila, že sa volá rovnako ako maminka. poradíte mi, ako na to? nedávno sme s ex mali súd, kde mi prisľúbil, že zmenu priezviska podpíše. tak to chcem využiť, kým je pozitívne naklonený, lebo riešiť opäť dáky súd sa mi fakt nechce:( takže ako začať? už som niečo pátrala... ale chcem vedieť, že ako na to od vás. ďakujem za každú radu.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Str Sep 08, 2010 10:31 pm

od inguli » Pon Dec 27, 2010 12:59 pm

Chcete požiadať o zmenu priezviska Vášho dieťaťa?



Na zmenu priezviska Vášho dieťaťa potrebujte súhlas druhého rodiča, preto je potrebné aby ste ho písomne vyzvali či súhlasí so zmenou priezviska dieťaťa

1.
ak súhlasí – zmena sa vykoná na príslušnej matrike bez súdneho konania
2.
ak nesúhlasí resp. na výzvu nereaguje – je potrebné navštíviť ÚPSVaR v mieste trvalého pobytu maloletého dieťaťa, prípadne v mieste obvyklého pobytu kde bude spísaný návrh na zmenu priezviska dieťaťa. V tomto prípade namiesto druhého rodiča dáva súhlas k podaniu žiadosti o zmenu priezviska súd.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

od zuzkak1983 » Pon Dec 27, 2010 8:44 pm

my tiež riešime zmenu priezviska mojej dcéry.,ale my inym spôsobom.s bývalým manželom som rozvedená už 8 rokov,s dcérou sa nestretáva,výživné platí ako sa mu zachce.som znovu vydatá,takže si môj terajší partner chce moju dcéru osvojiť a bývalý sa zriekne.len tým že sa vzdáva všetkých nárokov na dieťa,tak mu zanikajú aj všetky povinnosti.neviem,či sa dá len tak zmeniť priezvisko i keď ti to inguli prekopírovala.viem,že sa dá v prípadoch keď by sa mohlo dieťa za priezvisko hanbiť,ak je otec nejaký zločinec,alebo je priezvisko hanlivé.a ty sa chceš zriecť aj nároku na výživné?lebo chlapi väčšinou robia niečo za niečo!
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od zuzkak1983 » Pon Dec 27, 2010 10:25 pm

práve som dočítala 8 strán tejto diskusie,máš tam všetko o zmene priezviska,ale väčšinou to zamietnu.pokial by biologický otec súhlasil,tak nieje problém.skús prečítať http://www.modrykonik.sk/forum/tema/zme ... ref=pager2
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od inguli » Pon Dec 27, 2010 10:51 pm

..mozno su viacere sposoby ako na to..neviem len toto som nasla na stranke upsvar v nasom okrese :wink: ja som to davnejsie tiez chcela ale nakoniec syn pochopil ze ma mooooc dobreho bio otca a nesuhlasi ...a myslime si svoje o nom..9 rokov syna nevidel plati zatial /po par nahlaseniach na policii/teraz mesacne ale tolko kolko chce a ja samozrejme s tym nic nespravym..ma posielat 35 eur plus dlzi 200 eur ale raz pride sek na 40 raz na 33 alebo 30 ale uz ma to nezaujima..syna stratil navzdy to viem.. syn sa rozhodol ma 14 rokov ze ked dovrsi 18 vybavy si to sam :wink:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

od zuzkak1983 » Uto Dec 28, 2010 11:34 am

inguli moja dcéra má 10 rokov.s terajším manželom sme od jej 4 rokov,žijeme spolu od jej 5 tich.rozvádzala som sa,keď mala 2.teraz máme 2 ročného syna a dcéra stále chce už nejakýké ale 3 roky je to pomaly na dennej téme,ako sa hce ona volať po tomto"ocinovi".manželia sme necelý rok a vlastne sme sa brali hlavne preto,aby si ju mohol osvojiť,ale inak nám sobášny list nechýbal.keď som našla teraz tú diskusiu o tom,že sa dá zmeniť priezvisko aj bez osvojenia,tak to chcem najprv skúsiť tak a ak by to vyšlo,tak by si ju po čase osvojil,ale myslím,že to nevýde,takže sa bude len osvojovať-ale aj s tým sú problémy.bývalý ju od jej 2 rokov nemal nikde,vôbec ju nenavštevuje,nevolá jej a na výživnom mi dĺži 1000eur.dlh bol 2000eur,ale už polku splatil,exekútor ho donútil vodičákom.teraz mi poslal naposledy v septembri.malá nás prosí kedy už bude mať priezvisko ako my všetci :( až mi je z toho smutno,lebo sa cíti taká odstčená a hlavne keď niekam ideme a predstavujeme sa :( môjho terajšieho manžela má veľmi rada,nevolá ho ocino,ale vidí čo pre ňu robí :!:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od inguli » Uto Dec 28, 2010 12:18 pm

plne vas chapem ..ja som sa rozviedla ked mal syn 4 roky ked mal 7 sme spoznali mojho manzela ktoreho po troch mesiacoch zacal volat ocino..po 7 mesiacoch sme sa zasnubili
zili sme spolu 2 roky a maly sa spytal tak kedy uz vezmes mamu za manzelku aby si bol mojim ozajstnym otcom? :P tak sme sa vybrali na urad a vzali sa
potom zacal s tym ze by chcel mat priezvisko ako my..kedze som vedela ze nemam sancu tak som mu vysvetlovala dookola ze to ine priezvisko natom ze sme jedna rodina a ze manzel je jeho ocino nic nezmeni a trvalo to ale nakoniec sa stym zmieril a teraz mu to uz nevadi lebo som mu povedala i to ze ked bude dospely tak to moze zmenit sam..
medzitym sa nam tiez narodil spolocny syncek ktory teraz ma 2,5 roka a zijeme dobre deti sa maju radi a syna uz to priezvisko ze ma ine netrapi..
tiez ked mal tych 9-10 rokov vtedy to bral k srdcu ale casom sa to v nich upokoji :)
ale tym nechcem povedat ze to nerieste samozrejme ak je nadej tak to rieste aj my sme to chceli ale ako vravim moj ex je tazky az chory pripad tak chcem mat konecne klud ..
od 2001 do 2008 februar/a v maji som uz isla rodit / som chodila po sudoch rozvod,bsm,vyzivne..uz toho mam dost a chcem zit kludne a bez sudov..
mohla som mat teraz tiez sancu nato aby mu vzali vodicak ale uz mi ten clovek zato nestoji voobec..nech si zije svoj zivot bez nas ..
a som znechutena aj s tych uradov a sudov na slovensku a nemam zaujem sa s nimy uz natahovat..zena/matka ktora potrebuje pomoc je tu na slovensku aj tak dobre ze nie horsia ako ten clovek ktory je taky ako aj moj ex..skoncime vzdy horsie ako ony..podla mojich skusenosti to pisem samozrejme :(priklad..ja som bola v podnajme kvoli nemu som sa odstahovala z nasho spol.domu a sud pridelil jemu dom mne nechali pozicku ktoru sme na ten dom vzali spolu samozrejme ..nato vobec nebrali ohlad ze pozicku mi nechali..on mal advokata maminka platila ja som nemala nato..ale potom som nemala na vyber odvolala som sa ale uz s advokatom a tak mi vyplatil polovicu pozicky nakoniec...ale ked to tak necham tak kazdy spinka s kludom ze vyniesli ten najlepsi..rosudok... :roll: :evil: :evil: :evil:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

od zuzkak1983 » Uto Dec 28, 2010 3:13 pm

dnes som bola na socialke ohladne tej zmeny priezviska sa informovať a tá ktorá má na starosti osvojenie detí mi povedala,že dá sa tá zmena priezviska urobiť aj tým spôsobom bez osvojenia,že by nezanikli práva ani povinnosti biologického otca a v rodnom liste by ostalo jeho meno,ale že na mojom mieste by to nerobila,lebo že on by s tým určite nesúhlasil ťahalo by sa to niekoľko rokov a že aj keby to súd schválil,tak by to na úrade nemuseli uznať a že na mojom mieste by dala radšej návrh rovno na osvojenie.tak mi dala rôzne papiere k tomu,že čo treba a ako to treba podať a že tým by sme mali už od bývalého pokoj a že nech kašleme na výživné.tak neviem čo mám urobiť,či skúsiť tú zmenu priezviska,alebo rovno to osvojenie a tým by sa aj priezvisko zmenilo.a vravela mi,že v našom prípade aj keď by s tým nesúhlasil,tak by sa prikláňali na stranu dcéry a že tým že má 10 rokov,tak by mohla aj vypovedať na súde.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od zuzkak1983 » Uto Dec 28, 2010 3:17 pm

inguli s tými súdmi som si aj ja zažila svoje,so mnou sa súdila aj bývalá svokra a ťahala ma aj s malou po psychológoch.od rozvodu máj 2003 do roku 2009 som mala si cca 100pojednávaní a ešte aj sociálka k nám chodila,aj sa urobil že je bez peňazí a bezplatný právnik z ba ho ohajoval a vypisovali mi listy,chodil k nám by´valý so všeliakymi ľuďmi sa vyhrážať.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od inguli » Uto Dec 28, 2010 5:25 pm

zuzkak1983 píše:dnes som bola na socialke ohladne tej zmeny priezviska sa informovať a tá ktorá má na starosti osvojenie detí mi povedala,že dá sa tá zmena priezviska urobiť aj tým spôsobom bez osvojenia,že by nezanikli práva ani povinnosti biologického otca a v rodnom liste by ostalo jeho meno,ale že na mojom mieste by to nerobila,lebo že on by s tým určite nesúhlasil ťahalo by sa to niekoľko rokov a že aj keby to súd schválil,tak by to na úrade nemuseli uznať a že na mojom mieste by dala radšej návrh rovno na osvojenie.tak mi dala rôzne papiere k tomu,že čo treba a ako to treba podať a že tým by sme mali už od bývalého pokoj a že nech kašleme na výživné.tak neviem čo mám urobiť,či skúsiť tú zmenu priezviska,alebo rovno to osvojenie a tým by sa aj priezvisko zmenilo.a vravela mi,že v našom prípade aj keď by s tým nesúhlasil,tak by sa prikláňali na stranu dcéry a že tým že má 10 rokov,tak by mohla aj vypovedať na súde.


ano je to tak da sa aj bez osvojenia samozrejme aj my sme chceli zatial len zmenu priezviska ...
kym plati nech plati ja som to sama od seba zmenit nechcela ani nechcem..ked prestane tak mozno potom ale ako som pisala syn uz ma 14 uz tomu chape viac ako vtedy ked mal 10 takze uvidime neskor ako bude chciet mozno ho to prejde uplne ..ked uz ho to netrapi tak dobre i tak ako je teraz
tu v nasom okoli ho nikto nesudi a nehovori nic nanho ..pravda je taka ze aj v triede je dost vela spoluziakov ktorym rodicia sa rozviedli dnes uz to neni novinka bpohuzial
:( :roll: :roll:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

od victoriab » Uto Dec 28, 2010 5:25 pm

ďakujem, baby, za info. ja som dnes bola na obvodnom úrade v nr, ale zistila som, že patríme pod šaľu, tak tam musím ísť. mňa by skôr zaujímalo, ako má vyzerať tá žiadosť o zmenu priezviska + ako má vyzerať súhlas otca. idem o to bojovať (a presvedčiť otca, že je to pre malého dobro), v každom prípade, zmena priezviska maloletého nás vyjde na 33eur...
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Str Sep 08, 2010 10:31 pm

od inguli » Uto Dec 28, 2010 5:28 pm

victoriab píše:ďakujem, baby, za info. ja som dnes bola na obvodnom úrade v nr, ale zistila som, že patríme pod šaľu, tak tam musím ísť. mňa by skôr zaujímalo, ako má vyzerať tá žiadosť o zmenu priezviska + ako má vyzerať súhlas otca. idem o to bojovať (a presvedčiť otca, že je to pre malého dobro), v každom prípade, zmena priezviska maloletého nás vyjde na 33eur...


http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/rodin ... ete-dieta/

a suhlas otca asi na cestne vyhlasenie na obecnom alebo mestskom urade..
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

od zuzkak1983 » Uto Dec 28, 2010 5:55 pm

viktoria a ty si odkial?lebo ja som zo šal a dnes som bola v šali na úrade,ale u nás máme inak takú ochotu že až.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 150
Registrovaný: Ned Aug 16, 2009 11:08 pm

od victoriab » Str Dec 29, 2010 4:56 pm

ja som z hornej kráľovej...no veď preto ma to ťahalo najprv do nr,lebo v šali na úradoch je to bieda...dúfam však,že nebudú robiť problémy...nevieš,ako by mal ten súhlas otca vyzerať?
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Str Sep 08, 2010 10:31 pm

od inguli » Str Dec 29, 2010 7:20 pm

http://www.mamaaja.sk/index.cfm?module= ... eID=122545

aj tu je taka tema neni dlha precitajte si to a oplati sa uz len preto lebo posledny prispevok je na/ s prepacenim/ zvracanie ..ta pani ktora to tam napisala este asi nemala smolu v laske ... :roll: smutne ako niekoho napadne miesto toho aby poradil napisat ze aka je ta druha.... :idea:
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2132
Registrovaný: Uto Sep 09, 2008 9:56 pm

Ďalší

cron
Vymazať všetky cookies fóra
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Zatvoriť