Zakladám túto tému kde Vám budem písať všeliaké rady a nápady. Samozrejme ak máte nejaké vychytávky aj vy, podeľte sa
VAJÍČKA: ako zistíti či sú čerstvé? Ponorte ich do studenej vody. Keď je vajce čerstvé bude sa držať na dne v horizontálnej polohe. Čím je staršie, tým viac bude jeho širšia časť stúpať ku hladine.
Chcete si uvariť naťuknuté vajíčko bez toho aby vám vytieklo? vajíčko potrite citrónom. Účinok citrónovej šťavy zabráni bielku vytiecť.
Aby vajíčko pri varení neprasklo, pridajte do vody pár kvapiek octa.
Máte kalný vývar? Alebo olej na smaženie plný nečistôt? Rozklepnite vajíčko a bielok vhoďte do horúceho vývaru či oleja. Behom varu na seba bielok naviaže všetky nečistotoy.
Potrebujete rychlo očistiť vajíčko uvarené na tvrdo? Treba najprv rozklepnúť jeho užší koniec. Zbytok potom pôjde olúpať velmi ľahko.
HRANOLKY: namočte hranolky pred fritovaním na 20 minút do mlieka. Mlieko zabráni zemiakom absorbovať behom fritovania vela oleja.
MLIEKO: aby sa mlieko v hrnci nepripálilo, vypláchnite hrniec studenou vodou.
Aby vám mlieko nevykypelo, je dobré ponechať v hrnci lyžicu alebo potrite okraje hrnca olejom či maslom.
ChLADENIE: aby sme flašu sektu či vína vychladili čo najrychlejšie, pridáme do kýblika s ladom hrubozrnnú soľ. Soľ urýchli ochladzovanie.
PACH: brokolica, kapusta maju pri varení špecifický pach. Aby sme tomu predišli, pridáme do vody kde sa zelenina varí trochu mlieka.
ZEMIAKY: aby sme predišli skorému klíčeniu, vložíme zemiaky do sáčku kde pridáme jedno jablko. Jablko výrazne predĺži dobu než začnú zemiaky klíčiť.
Aby zemiaky po očistení nezčernali, ponorte ich do studenej vody.
RYBY a KOSTI: pri pečení v rúre naplňte rybu bylinkou šťavelu. Pri tepelnej úprave produkujú listy šťavelu látku, ktorá drobné kostičky rozloží.
ORECHY: aby ste rozpoznali zlé a dobré orechy, vložte ich na chvílu do horúcej vody. Pokazené orechy vyplávajú na hladinu, takže ich môžete rovno vyhodiť.
OLEJ: pokiaľ vám olej prská, poprášte ho trochou hrubozrnnej soli
KURČA: ak máte radi chrumkavú kožu, predtým než dáte kura piecť, potrite ho citrónovou šťavou. Potom už nemusíte použiť tuk.
PRESOLENIE: polievku či omáčku znovu ohrejte a vložte do nej rozpolený zemiak. Ten absorbuje prebytočnú soľ z pokrmu.
KORKOVE ZÁTKY: rozpolte zátky a vložet ich do misy s ovocím. Zátky odoženú mušky a ovocie zostane dlhšie čerstvé