sandras píše:ahoj, dík za pochvalu
začala som preto, lebo dcerka, ked mala mať 8 rokov, tak mala objednanú tortu u cukrárky... no pár dní predtým to zrušila a teda nezostavalo nič iné, len upiecť. Vtedy som na mamičkovskom fore videla tortičky od mojej internetovej kamošky a to ma nakoplo. našla som si nejaké receptíky a skúsila ... výsledok bola tá ružová v galerii.
Ja som s marcipánom nikdy nepracovala, takže neviem v tomto poradiť. Robila som len z MMF (marschmellows-fondant) a s tým sa robí ako s plastelínkou, super. A asi je to aj lacnejšia varianta, prichutiť sa dá aj na "marcipánovo" mandlovou aromou, no ja robím s kyselinou citronovou takú kyslastú.
Vyvalkáš si placku väčšiu ako je torta a normálne to prehodíš cez nu a uhladíš. Netrhá sa to, nedrobí. Kvetinky a ozdobky vykrajujem normálne vykrajovátkami na linecké koláčiky. Na niečo som použila aj poumývané formičky od plastelíny (ukradla som dcere ). teraz som s v TESCO kupila aj písmenká a čísla ... Na tortu sa to potom lepí tak, že sa spodná časť len jemne potrie vodou a prilepí.
Farby a farebné písanie som kupila v LIDL, ale existuju aj iné.
sandras píše:natuska, tak to maš super ...
moja mama nepečie a svokra vie dobré koláčiky, ale torty nie
moja babka bola super cukrárka, chodila piecť aj na svadby, ešte aj mne na svadbu piekla torty. No už sa na nas usmieva vyše 3 roky z nebíčka takže niekto musí pokračovať v rodinne tradícii... Ja som zatial fakt len začiatočník-samouk a určite nejaké až také super nikyd robiť nebudem, no na domáce mlsanie nam to stačí a detičky maju radosť
sandras píše:ak možem poradiť, ak budeš robiť s tou hmotou, sprav si ju den dopredu, daj do chladničky do sáčku a tak hodinku pred spracovaním vyber a v sáčku nechaj ohrieť na izbovú teplotu. Ak to bude moc tuhé, daj na pár sekun do mikrovlnky, no niekedy stačí aj len premiesiť v rukách a zvláčnie
ja som sa prvýkrát pri tom aj ponadávala, že sa to všade lepí... druhýkrát už to bolo lepšie, vedela som, aké to má byť.