Janka81 píše:sandras píše:petronelanj píše: cely porod som vobec necitila a maly bol vonku za 20minut.
nebolo ti to luto, že si necítila svoje dieťa prichádzať na svet?
joj..ved to je väčšinou veľká nepríjemná bolesť a žiaden pôžitok

my matky s epi sme predsa pri pôrode a práveže máme šancu cítiť to príjemnejšie-radosť počas celého pôrodu viac-menej-preciťovať bolesť pôžitok nie je-- a mna osobne ani len nenapadlo niečo ľutovať--ved položme si otázku.."máme ľutovať to,že sme necítili bolesť?" a všetko iné okolo dieťatka každá predsa cíti..je to v srdci a svedčí o tom naša náruč

vieš, ja myslím, že príroda (alebo pre niekoho pán boh) to zariadila tak, že všetko v živote má svoj význam. Aj bolesť ... A že by sme tie svoje deti až tak nemilovali, keby ich príchod na svet nebol taký ťažký. Čím nechcem povedať, že tie ženy, ktoré rodili s epi alebo sekciou svoje deti milujú menej. Ved aj tak si žena užije ešte aj po porode kopu nepríjemných dní ... pre mna bol poporodný týžden, ked som si nemohla sadnúť na zadok (hlavne po prvom porode) ovela horší ako porod samotný. A aj cele šestonesedie bolo dosť vyčerpávajúce obdobie.
Je samozrejme na každej žene, ako sa rozhodne. Ja som za prirodzený pôrod, bez zbytočných zásahov, vyvolávačiek a tlmenia ... ak to neohrozuje život dieťaťa alebo mamy. Porody s epi totiž trvaju dlhšie, ženy necítia bolesti, často potom nevedia tlačiť, niekedy aj bolesti ako také zoslabnú. A su tam aj iné riziká ... poznala som ženu (už zomrela), ktorá zostala po epiduralke na vozíku ... bolo to síce v čase, ked to celé bolo v plienkach a zle jej to pichli ... ale aj tak...
Zdá sa mi, že ženy si tie riziká až tak neuvedomuju ... su vystrašené a pre lekára je to biznis (samozrejme ... ako inak, ved si to platia a nie málo), takže sa ani nesnaží ju ukludniť, že je to všetko normálne a prirodzne zvládnutelné, ale sami im ponukaju takéto (hoci rizikové) riešenie. Sú totiž aj iné metody tlmenia bolesti.
Keby to totiž bolo také úžasné, už dávno by to bol štandard preplácaný poisťovňami.
Osobne by som sa strašne bála injekcie do chrbtice ... ufff.
Inguli, pekne si to napísala ... ani ja som sa porodu nebála, napriek bolesti. Bála som sa či, dieťa bude zdravé, ale samotneho porodu nie. Dni, ked sa narodili moje deti boli dva najkrajšie dni v mojom živote.