Nemáte zapnutý JavaScript alebo ho Váš prehliadač nepodporuje. Zapnutý javascript je potrebný na správne fungovanie portálu babybazar.sk.

Ak Váš prehliadač nepodporuje JavaScript použite prosím iný (Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer).

Manželstvo, partnerstvo a rodina - vztah/romanik c cuzincom

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Pia Feb 20, 2015 8:52 am

S cigánmi nemám problémy. Aj slovak môže byť zlý človek, on môže kradnúť, biť manželku. Ja poznám jednu cigánku,žije s maďarom. Je to milá, pracovitá, vie dobre variť. Nič nedá sa ňu hovoriť.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Pia Feb 20, 2015 9:53 am

melindi píše:S cigánmi nemám problémy. Aj slovak môže byť zlý človek, on môže kradnúť, biť manželku. Ja poznám jednu cigánku,žije s maďarom. Je to milá, pracovitá, vie dobre variť. Nič nedá sa ňu hovoriť.


z jednej strany chapem ludi, ze v nich niekedy romovia prebudzaju pocit nebezpecenstva a lenivosti. ved pozrime sa na tych, co ziju na Luniku 9. Pracovat sa im nechce, socialne davky dostavaju uz asi od narodenia, tie svoje osady len rozbijaju, nezveladuju, my musime na nich pracovat. O kradezach a prepadavani ani nehovorim. Ale to neznamena, ze rom nemoze byt dobry clovek. Pozrime sa na takych Šarköziovcov. Zurocili to, ze su romovia a maju vynikajucu talent na hudbu a snazia sa pracovat, nie su lenivi ani nic podobne.

Poznas skupinu ciganski diabli?
http://zivot.azet.sk/clanok/19053/na-na ... ke-vianoce
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Pia Feb 20, 2015 5:00 pm

Nie nepoznám. Majú veľmi krásny byt.
http://zivot.azet.sk/clanok/16951/velic ... kolko-vazi
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od sandras » Pia Feb 20, 2015 5:21 pm

Tiež by som nebola nadšená, keby si dcéra začala niečo s Rómom, alebo aj černochom, Vietnamcom ... proste s inou rasou. Viem, že okrem zžívania sa doma s inou mentalitou, by to v našej spoločnosti mala veľmi ťažké, nech by bol ten človek akokoľvek vychovaný a slušný. A nielen ona, ale aj ich prípadné spoločné deti. Aj Európan inej národnosti má určite iné zvyky, asi aj tradície, mentalitu ... a to sú veci, ktoré človek pochopí až časom, že sú pre nich dôležité iné veci ako o nás.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2143
Registrovaný: Pon Apr 21, 2008 12:00 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Pia Feb 20, 2015 9:15 pm

sandras píše:Tiež by som nebola nadšená, keby si dcéra začala niečo s Rómom, alebo aj černochom, Vietnamcom ... proste s inou rasou. Viem, že okrem zžívania sa doma s inou mentalitou, by to v našej spoločnosti mala veľmi ťažké, nech by bol ten človek akokoľvek vychovaný a slušný. A nielen ona, ale aj ich prípadné spoločné deti. Aj Európan inej národnosti má určite iné zvyky, asi aj tradície, mentalitu ... a to sú veci, ktoré človek pochopí až časom, že sú pre nich dôležité iné veci ako o nás.



moj otec ma asi priblizne rovnaky nazor na to ako ty. a keby som sa zalubila do cernocha, vietnamca alebo do hocijakej inej rasy, nic by s tymi nespravil..urcite by som s nim zostala a neviem preco maju ludia taketo predsudky. ved rodicia s tym clovekom nebudu zit, ale to dieta a ked sa ono rozhodlo s nim zit tak to je jeho uvazenie a ked sa maju radi zbytocne ich presviedcat, ze je lepsie sa rozist, lebo maju napr. ine zvyky. ked sa dvaja lubia tak sa navzajom prisposobia jeden druhemu. a prave mne sa paci, ked sa ludia tak rozne miesaju. ved z tych miesancov su najkrajsi ludia, ved sa len pozrime na Adrianu Limu, Mirandu Kerr, ta dokonca ma predkov z japonska. vobec to na nej nepoznat a aka je krasna,.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od sandras » Pia Feb 20, 2015 9:36 pm

ak by sa to stalo v našej rodine, viem, že by som s tým nič neurobila ... deťom môžeme len radiť, ale nemôžeme im v živote prikazovať s kým majú a nemajú žiť. Každopádne by mi dlhšie trvalo, kým by som také niečo "strávila".
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 2143
Registrovaný: Pon Apr 21, 2008 12:00 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Sob Feb 21, 2015 8:59 am

Aj moji rodičia sú také. Matka mi vždy hovorila, mi je jedno, že akého muža vyberáš, len cigána nie.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Sob Feb 21, 2015 1:41 pm

sandras píše:ak by sa to stalo v našej rodine, viem, že by som s tým nič neurobila ... deťom môžeme len radiť, ale nemôžeme im v živote prikazovať s kým majú a nemajú žiť. Každopádne by mi dlhšie trvalo, kým by som také niečo "strávila".


ja tomu uplne chapem. proti romom je vacsina ludi preto, lebo vieme aka je vacsina romov na slovensku. my musime na nich pracovat a oni dostavaju vseljake mozne socialne davky. ale nesmieme zabudat, ze nie vsetci su taki a cloveka treba sudit podla povahy, nie farby pleti.
keby si nasla cernocha tak by si asi bola tiez zaskocena, lebo na slovensku nevidat casto cernochov. zije ich tu malicko. mozno by si sa bala aj toho, ze ked budu mat spolu deti a budu tmave, ze by mohli byt neskor sikanovane.

ale keby si tvoja dcera nasla napriklad Taliana, Americana, Mexicana aj to by ti prekazalo? respektive nie prekazalo, ale ako si sama povedala, ze to musela dlhsie "strávt"?

melindi myslis si, ze by ta odvrhla keby si nakonec skoncila so slusnym romom? zas uplne by som chapala, keby videla, ze ten rom je povalac, nesnazi sa pracovat a podobne..to je uz ina vec.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Sob Feb 21, 2015 2:33 pm

Možno áno. Poznám cigánov, ktorí sú majú vysokú školu, sú oveľa inteligentnejšie ako slováci. Pre mňa je dôležitejšie aby muž nefajčil, nepil, bol pracovitý. To je jedno či je to maďar, román, alebo cigán.
Neviem predstaviť môj život arabským mužov, alebo s mužom z Afriky.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Sob Feb 21, 2015 3:17 pm

melindi píše:Možno áno. Poznám cigánov, ktorí sú majú vysokú školu, sú oveľa inteligentnejšie ako slováci. Pre mňa je dôležitejšie aby muž nefajčil, nepil, bol pracovitý. To je jedno či je to maďar, román, alebo cigán.


tiez si myslim, ze su aj dolezitejsie veci ako farba koze.
aky nazor mas na ine rasy?
moja znama chodila asi dva roky s arabom. celkom im to fungovalo. on sa chcel zenit, ona nechcela, rozdisli sa a o dva tyzdne mal svadbu s inou. tiez s nejakou arabkou. teraz chodi zas s muom z Bulharska. Asi ju pritahuju zahranicne typy.
v Amerike je normalne chodit s cernochom, v Londyne tiez. Mozno sa Slovaci k tomu stavaju tak, lebo len velmi zriedka vydaaju ludi s inou farbou pleti.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Ned Feb 22, 2015 2:56 pm

Pre mňa čierne muži nepáčia.
Našla tom jeden zaujímavý článok:

Nájsť si v dnešnej dobe partnera – cudzinca - nie je takým zriedkavým javom ako povedzme pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi. Akosi sme „skozmopolitneli“. Internetové pripojenie sa úspešne udomácnilo v našich bytíkoch a kanceláriách.

Nájsť si v dnešnej dobe partnera – cudzinca - nie je takým zriedkavým javom ako povedzme pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi. Akosi sme „skozmopolitneli“. Internetové pripojenie sa úspešne udomácnilo v našich bytíkoch a kanceláriách. Brigády za mlákou sú bežnou súčasťou leta a letecké linky nás dopravia kamkoľvek na svete. Nezriedka sa stáva, že si z výletu za hranicami rodnej hrudy pribalíte domov aj nejakého toho domorodca. Alebo k vám cudzinec zahorí vášňou pod Michalskou bránou. Randenie s cudzincom je však celkom iná káva ako vzťah s Miškom z Dolnej Hornej.

Jazyková brzda
Na sofistikované slovné hračky a narážky ho pravdepodobne nezbalíte. Jedine, že by ste ovládali jeho materštinu naozaj excelentne. Skôr je to o tom, že: „Priťahuješ ma a potom sa uvidí“. No dobre, poviem to inak. Úvod (rozumejte menej ako pol roka) je vo väčšine prípadov o reči tela a spoločných zážitkoch. Tie zbližujú ľudí viac než čokoľvek iné. No a je to aj o tej príťažlivosti..:-)
Hoci si zakladáte na bystrosti svojho umu, fakt je ten, že sa mu nemôžete predviesť v celej svojej intelektuálnej kráse. Keď totiž neviete niečo komplikované vysvetliť v jeho reči ,a tápete ako ryba na suchu, alebo nedajbože dôjde k dezinterpretácii, cítite sa ako čerstvý lobotomik.
Keď sa vzťah dostane do pokročilejšieho štádia (a nezostane len pri dvojtýždňovej romantike na brehoch Jadranu), potom je to samozrejme zase o čomsi inom. Ale ak naozaj neovládate jeho jazyk na vyššej úrovni, potom nemôžete tvrdiť, že ste sa s ním dali dokopy, lebo „si rozumiete“. Nikdy sa totiž nemôžete naplno prejaviť tak, ako keď sa správate a rozprávate v štýle: ako mi ústa narástli.
Hádky sú ošemetná záležitosť. Spustia sa často len vďaka onej dezinterpretácii. Navzájom sa nepochopíte a už je oheň na streche. Na druhej strane...Hádky s cudzincom nebývajú také vášnivé. Si myslím. A to pre nasledovné: sotva dokážete vyjadriť v priebehu pár sekúnd „po jeho“ to, čo by z vás inak bez problémov vypenilo v materinskej reči. Spŕška nadávok a výčitiek sa z vás nesype ako z roztrhnutého vreca. Musíte viac premýšľať, voliť vhodné slová v jazyku, ktorý vám nie je prirodzený. Dvakrát si premyslíte, čo vlastne chcete povedať, ako to sformulovať do zrozumiteľnej podoby. Slová volíte opatrne a s určitou logikou (snáď). A tá krátka zastávka na transformovanie argumentov môže spôsobiť, že vám hlava trochu vychladne.
Alebo vo vašom prípade vášnivé bývajú. Nedokážete skrotiť svoj temperament, ani bleskovo listovať v slovníku, keď váš zlosťou uvarený mozog nenapadne ani jedno slovíčko. V záchvate bezmocnosti potom urobíte jediné – otočíte sa na opätku a tresnete dvermi. Ak ste však schopné riešiť všetky nezhody len týmto spôsobom, raz tými dverami tresknete (alebo on) naposledy.
Kultúrne odlišnosti a vaše benefity
Chodenie s cudzincom má svoje plusy. Aspoň čo sa týka mazania nášho ješitného ženského ega určite. Rozmanitý kultúrny background sa postará o to, že vaše kypré slovanské krivky, ktoré musíte inak skrývať vo vyťahaných svetroch, tomu „vášmu“ prídu ako tie najsexi tvary. Vašu vizáž, ktorú našinci tvrdo ignorujú ako neatraktívny myší pelíšek, on uctieva sťaby dar z Olympu. Môžete sa premávať po Obchodnej hoc i celý deň a budete len jednou bunkou z davu. Vyrazte však v rámci dámskej jazdy smerom na juh k moru a uvidíte, koľko Pablov či Mufasov vás obsype kvetmi.
Vzťah s cudzincom má však aj iné benefity, ako len zdokonalenie jazyka a posilnenie sebavedomia. Naučí vás vidieť svet z inej perspektívy. Váš „odlišný“ partner vám ukáže že existujú aj iné pravidlá a šablóny než tie, s ktorými ste vyrastali a ktoré sa na vás lepili po celý život. (Z čím vzdialenejšieho kúta zemegule pochádza, tým to bude citeľnejšie). A možno sa vám konečne otvoria oči a zbavíte sa škrupúľ, ktoré vás len brzdili v rozlete.
Stereotyp či nuda sa dostavia o oveľa neskôr (ak vôbec). Jazyková a kultúrna diferenciácia v sebe nesie prvky dobrodružstva, exotiky a vzrušenia z objavovania nového. Táto kombinácia vo všeobecnosti ľudské bytosti nesmierne láka. A keď už náhodou príde na tú nudu a vy neviete čo od dobroty, zbalíte milého Josého a vytrieskate sa s ním z tej rozhádzanej postele za krásami Slovenska J
Rodina, známi ecetera
Nejde len o to, že konzervatívnejšie typy členov vášho rodinného klanu budú nedôverčivo škúliť na toho vášho exotického cudzinca. Aj keby boli svetu otvorení „freeminderi“ od hlavy až po päty, naväzovanie a upevňovanie vzťahov s vašim milovaným bude pomalé. A mierne rozpačité. Keď už aj nie pre inakosť a kultúrne rozdiely, tak aspoň pre jazykovú bariéru. Najmä staršie ročníky nemajú cudziu reč natoľko vychytanú, aby vám podozrievavo nešepkali do ucha: A čo to povedal? Lúbi sa mu to, nelúbi?
Verbálna komunikácia pokrivkáva, je akási celá silená. Prehnane žoviálna, či naopak hanblivá. Preto sa zdá, že obojstranné sympatie sú vlažné ak aj nie celkom studené. Na druhej strane, v prípade núdze, aj rukami a nohami sa dá. Aby to medzi vašimi najbližšími z každej strany klapalo ako má, chce to poriadnu dávku tolerancie a zhovievavosti. Na oboch stranách.
Môžete sa však staviť, že vás budú riešiť. Oni naozaj budú. A oveľa viac, ako vašu sestru, čo si našla hen Maroša od susedov. Ľudia totiž majú (vedomý alebo podvedomý) strach zo všetkého neznámeho a odlišného, než sú zabehané predstavy. Doprajte im čas.
Nech ho však napokon prijmú ako chcú, nezabúdajte, že v prvom rade s ním chodíte VY. Nie vaša matka, nie váš brat ani sesternica z piateho kolena. Ak cítite, že je ON ten pravý, nenechajte sa nikým ovplyvniť. Je to len váš vzťah a váš život, ktorý žijete.
United colors of...
Dnes sa to už pomaličky vytráca, ale kedysi taký černoch priženený v belošskej rodine na Slovensku dokázal narobiť poriadnu paseku. A ak to bolo nedajbože niekoľko (veľa) stoviek kilometrov od Bratislavy, no amen tma. Nejde len o farbu pleti (hoci väčšinou práve pre ňu). Vyberte sa na špacírku so svojim „exoticky“ vyzerajúcim drahým (šikmé oči, čokoládová pokožka, indiánsky orlí nos...čokoľvek atypické v týchto zemepisných šírkach) a hneď máte na sebe desiatky párov očí. To, čo je vonku už celkom normálne a nikto sa nad tým nepozastavuje, to sa tu ešte len udomácňuje. Je to síce smutné, ale ľudia si ešte len musia zvykať, že nie všetci vyzeráme, akoby nás jedna mater mala. Bratislava sa stáva čoraz viac svetovejšou a dnes nie je problém vidieť na zástavke čierno-biely párik. Smerom na východ sa však niektoré bohom zabudnuté mestečká musia ešte zobudiť. Ak ste z malého mesta a našli ste si priateľa, ktorý bude jednoznačne pútať pozornosť, mali by ste sa (aj jeho) na to pripraviť.
Možno ho bude vaše susedstvo akceptovať. A možno si vyslúžite kradmé pohľady a šepot za chrbtom. Určite však rátajte aj s týmto variantom. Je potom len na vás, či nad tým povznesene mávnete rukou a nebudete si to brať k srdcu. To je asi najlepšie, čo môžete spraviť.

Together forever – ale kde?
Ak sa váš vzťah posúva na čoraz vyšší a vyšší level a pred vami sú pomaly reálne predstavy o spoločnej budúcnosti, asi je na čase vyriešiť podľa mňa celkom podstatnú otázku: KDE? Nemôžete automaticky očakávať, že s vami zostane naveky na Slovensku, hoci pokojne a trpezlivo čaká kým skončíte školu a o tom, čo bude PO akosi nehovorí. Takisto by ste mali zvážiť, či VY dokážete všetko zanechať a odsťahovať sa na iný kontinent. Nie je to len o tom, či si kúpiť domček na okraji Rače alebo radšej byt v Ružinove. Treba si zodpovedať na otázky: Čo práca, rodina, zázemie, komunikácia atď. ? Nedá sa to len tak, naľahko, zbaliť dva kufre a ide sa do sveta. Láska – neláska, uvedomte si, že nejde o letné prázdniny, ale o celý život. Dobre, tak o polovicu života.
Nezabúdajte ani na neho. Nemôžete po ňom chcieť, aby zostal až do konca života v cudzej krajine, keď ju stále považuje len za VAŠU krajinu (rozumej cudziu) a chýba mu domovina. Môžete ho o to v rámci konverzácie požiadať. Kvôli tomu, že máte skvelú a perspektívnu kariéru, kvôli chorému otcovi...Nie je fér ho ale citovo vydierať. Koniec koncov, je len na ňom ako sa rozhodne. O budúcnosti by ste nemali premýšľať slepo (zaláskovane), ale triezvo, s nohami na zemi a zvážením všetkých svojich možností.
Ani po rozchode nevyjdete na prázdno
A keby to aj náhodou zakapalo, ešte vždy si z toho odnesiete niečo pozitívne. Keď už nič iné, aspoň prehĺbené jazykové znalosti. Verte, že tie vám nedá žiaden desaťtisícový jazykový kurz.
A potom aj vyššie spomenutý, kozmopolitnejší a liberálnejší pohľad na svet. Viac pochopenia a tolerancie pre „odlišnosť.“ Pre iné kultúry, národy, vyznania. A to je ten najkrajší darček, aký vám môže venovať. Či už vám to vydrží alebo nie.
Prečo je občas Jano lepší ako Johny? alebo Zamyslenie na záver
Nech ste so svojím alienom nekonečne šťastná, a ste si neviemako blízki jedno je fakt. Miguel, Stephen, Fernando či kto, zrejme nikdy nepochopí vašu nostalgiu pri spomienke na žuvačky Pedro. Vášeň, s akou ste zbierali nálepky z keksíkov Kukuruku, či pretekali s kamarátkami o to, kto má viac céčok mu bude asi navždy veľkou neznámou.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Ned Feb 22, 2015 5:19 pm

Nadviazať dnes vzťah s cudzincom je oveľa jednoduchšie ako pred rokmi. Veľa cestujeme za prácou, nehovoriac o globálnych firmách, kde komunikujeme a stretávame sa s ľuďmi z celého sveta, aj keď sme nevytiahli päty zo svojho okresu.

Cudzinec, včera i dnes, stále zosobňuje väčšie dobrodružstvo ako chalan zo susedstva, hoci to neznamená, že vzťah so susedom sa nemôže vyvinúť do nebezpečného dobrodružstva. Vo vzťahu s cudzincom však vždy opúšťame dobre známe rámce, spôsoby správania, domáce ihrisko, takže neisté je všetko a isté je len to, že to bude dobrodružné, nepredvídateľné a vzrušujúce.
Slováci to nevedia oceniť

Výhodou môže byť aj skutočnosť, že cudzincov na nás priťahuje to, čo je pre Slovákov všedné a sú k tomu vlastne slepí. A naopak, nás na nich priťahuje to, čo Slováci nemajú a čo ich krajanky nedoceňujú. Čo to je? Nedá sa celkom generalizovať, no vo všeobecnosti nás priťahujú galantní muži, ktorí vedia dať najavo emócie a dajú nám pocítiť, že sme ich bohyne. Nespochybňujú, neironizujú, nás ani to, čo je medzi nami.
Čo ich fascinuje na Slovenkách?

Slovenky zasa majú niečo, čo je v civilizovanom svete čoraz zriedkavejšie, kombináciu temperamentu, fyzickej krásy a istej domáckosti, čiže ochoty upratovať, variť a starať sa o blaho rodiny. Niekedy je dokonca výhodou samotná rečová bariéra, ktorá potlačí našu výrečnosť a zoči-voči cudzincovi sme akosi prirodzene utiahnutejšie.

„Svet sa globalizoval, cestovanie zlacnelo a internet odbúral zvyšky bariér randenia.“

Niekedy je to aj tak, že Slovákom sa doma javíme ako karieristky, príliš silné ženy, na ktoré si netrúfajú, no cudzincom zvyknutým na oveľa emancipovanejšie ženy, tak nepripadáme. Prípadne im práve to na nás najviac imponuje. Ako hovorí Táňa: „Pre slovenských chlapcov som bola vždy zvláštna. S mojím Talianom som sama sebou a taká sa mu páčim.“
Vzdialenosť ako terapia

Nedostupnosť. Tá mnohé ženy vzrušuje, no súčasne upokojuje. Najmä ak ide zo začiatku o lásku na diaľku, môže to vyhovovať ženám, ktoré sa vyhýbajú vážnemu vzťahu, záväzkom, lebo majú zlé skúsenosti, boli odmietnuté, zranené.
Podľa psychologičky Leony Dyrehauge zo serveru psychologie.cz, pri vstupe do nového vzťahu potrebujeme pocit bezpečia, a práve vzťah na diaľku ho môže vytvárať a pôsobiť terapeuticky. Umožňuje na začiatku odstup, otvorené zadné vrátka. A aj alibi. Ak to nebude klapať, dá sa vyhovoriť na kultúrne rozdiely či vzdialenosť. Práve pri riešení kultúrnych a jazykových bariér nám neostane priestor na strach, my sa uvoľníme a prestaneme sa vzťahu brániť.
Nedá sa chytať za slovíčka

Kultúrne a jazykové rozdiely však v nijakom prípade netreba podceňovať. Je síce vtipné, keď sa vás nežný milenec z Nikaraguy šušlavo spýta, ako sa máš, vy odpoviete, som unavená, a on prepukne do hurónskeho rehotu, pretože „una vena“ znamená u nich „jedna žila“. Takéto historky sa dobre rozprávajú v krčme pri pive, ale tvoria aj základ intímnej spoločnej reči a histórie partnerov.
Cudzinec patrí iba vám

Jazyková bariéra v súvislosti s okolím môže dvojici zabezpečiť väčšiu intimitu a súkromie. Môžu sa viac venovať sebe, nikto sa im nebude montovať do vzťahu, hodnotenie partnera zostane na prvých dojmoch a pocitoch, lebo nikto si s ním nebude vedieť naozaj pokecať.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Ned Feb 22, 2015 5:19 pm

Ak sa jeden z partnerov rád necháva ovplyvniť cudzími názormi, môže to byť dosť veľká výhoda. Inak však môže byť po čase dosť únavné robiť si stále tlmočníka nielen na úradoch, ale aj medzi priateľmi a príbuznými, byť odkázaná na dvoch-troch známych, s ktorými sa váš partner ako-tak dohovorí aj bez vás, resp. vy bez neho. Keď nepoznáte dokonale reč svojho partnera alebo on vašu, nemôžete dostatočne ani slovne vyjadriť, čo cítite a potrebujete. Menšia slovná zásoba môže znamenať viac vtipných slovných nedorozumení, ale aj menej hádok.
Študujte jeho pôvod

Všetky múdre knihy, ktoré sa zaoberajú vzťahom medzi cudzincami, zhodne odporúčajú naštudovať si poriadne kultúru, do ktorej sa s partnerom môžete dostať. Budete vedieť rozlíšiť, či sa k vám správa v istých situáciách čudne preto, že je hulvát, alebo je práve takto vychovaný. A naopak. Nechceme strašiť, ale niektoré rozdiely sú aj v 21. storočí stále neprekonateľné, a ak vzťah s cudzincom dopadne zle a vy ste v jeho krajine odkázaná na jeho tlmočenie, či dokonca peniaze, tak to býva oveľa horšie ako rozchod s našincom.
ale urcite to je vyhoda kvoli uceniu sa jazyka :)
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

Re: vztah/romanik c cuzincom

od melindi » Pon Feb 23, 2015 10:03 am

Ty poznáš čierno-biele páry? Ja poznám veľa páry, ktorého jeden je slovak, a druhý je maďar. Aj oni majú veľa problémy.
Začína so svadbami, slovenskú alebo maďarskú. Potom, keď narodia detí, nevedia, že do akej školy chodil ich dieťa. Ich deti vedia dobre obe jazyky, ale väčšinou chodia do slovenskej školy.
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 1279
Registrovaný: Str Aug 27, 2014 3:31 pm

Re: vztah/romanik c cuzincom

od terez254 » Pon Feb 23, 2015 10:05 am

melindi píše:Ty poznáš čierno-biele páry? Ja poznám veľa páry, ktorého jeden je slovak, a druhý je maďar. Aj oni majú veľa problémy.


poznam jeden, ale len z pocutia. zena beloska, muz cernoch a dieta je biele. cela rodina sa stavia k tomu tak, ze chvalabohu, ze je biele, lebo by ho mohli sikanovat.
tiez brat mojho znameho je cernoch. ten znamy je beloch, maju ineho otca.
preco je taky problem vo vztahu medzi slovakom a madarom?

melindi píše:Začína so svadbami, slovenskú alebo maďarskú. Potom, keď narodia detí, nevedia, že do akej školy chodil ich dieťa. Ich deti vedia dobre obe jazyky, ale väčšinou chodia do slovenskej školy.


tak ja si myslim, ze ak byvaju na uzemi Slovenska, mali by chodit do slovenskej skoly a ovladat perfektne slovensky jazyk ak na uzemi madarska tak madarske skoly a madarsky jazyk.
v madarsku su ine svadby ako na slovensku?
Obrázok užívateľa
Moje inzeráty
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Uto Sep 02, 2014 11:19 am

PredchádzajúciĎalší

cron
Vymazať všetky cookies fóra
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Zatvoriť